30 хиляди са лекарите у нас и сме на 19 място

...
30 хиляди са лекарите у нас и сме на 19 място
Коментари Харесай

Една четвърт от лекарите у нас са в пенсионна възраст

30 хиляди са лекарите  у нас и сме на 19 място в света от 188 страни, само че 63% от тях са над 55 годишни.  Една четвърт от лекарите са в пенсионна възраст  и това важи най-много за общопрактикуващите лекари.

Ще пристигна време, в което няма да имаме патоанатоми, които да разчитат биопсии и проучвания, и правосъдни лекари, които да подкрепят активността на криминалистите. Затова е нужен нов метод в системата на опазването на здравето - това споделят  специалисти по здравни политики, преподаватели доайени в българската медицина.

Как да бъдат привлечени  младите лекари  да останат в България? Годишно  у нас се образоват към 730 български студени по медицина , което е един монго добър старт. Защо една от първите стъпки за тяхното задържане е  по-доброто възнаграждение ?
Необходим ли е  нов модел  на здравната система и защо  заплатите не могат да са идентични  за всички лечебни заведения?
 Българските лекари могат да проработят 10 пъти по-високи заплати в Европа
" Продължава приключването на фрагменти, на млади лекари зад граница.  Продължава казусът с кадровия недостиг  от лекари, медицински сестри, експерти в системата на опазването на здравето - това един от най-значимите проблеми в опазването на здравето ", съобщи за БНР проф. Андрей Кехайов.

" Ако не се  създадат условия тези фрагменти да остават у нас , най-ценният ни капитал - хората, които ние образоваме тук, ще продължат да подкрепят непознатите здравни системи. Необходим е  открит и правилен спор  пред обществото по тематиката ", счита проф. Кехайов.

По думите му на равнище в министерства би трябвало да се подхващат съответни стъпки за задържане на младите лекари, защото  средства в системата има . Но е извънредно време и  лекарите, които отиват в Народното събрание , да са наясно с тези проблеми, с цел да има баланс в системата откъм човешки запас.

" Младите лекари постоянно ще търсят по-добри условия  за работа. Не можем да спрем тяхното предпочитание да ги потърсят зад граница, само че можем да понижим това приключване на мозъци. Една от първите стъпки е да им осигурим опция  бързо да намерят място за специализация в лечебните заведения  и те да стартират незабавно след дипломиране. Говорил съм с някогашни мои студени, лекари в други европейски страни, които споделят, че там им се обезпечават незабавно специализация и по-високо възнаграждение.

 istock istock
Затова втората стъпка е  повишаване на заплатите на младите лекари , знам, че не е елементарно на шефовете на лечебните заведения, само че би трябвало да намерим метод да задържим тези хора. Защото  ще пристигна време, в което няма да има патоанатоми,  които да разчитат резултати от проучвания и няма да има правосъдни лекари, които да вършат аутопсии ", посочи пред БНР акад. Владимир Овчаров.

По отношение за заплащането в лечебните заведения проф. Кехайов сподели, че в цените на клиничините пътеки не са включени всички разноски. Освен това  контролът в разпределянето на средствата  е мощно занижен, съгласно него.

Според акад. Овчаров шефовете на лечебните заведения, в това число и на тези в общинските лечебни заведения, разпределят толкоз средства, колкото е проработило лечебното заведение. И заплатите са такива, каквито са за всички в дадената болница. Но страната би трябвало да откри пари за  тези лечебни заведения, които могат да изчезнат в даден район , счита преподавателят.

Въпросът е по какъв начин и у нас  положителните лекари да са едни от най-добре заплатените експерти , както е по света. Необходимо е  достойно заплащане за достойната специалност,  обобщиха лекарите.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР